Kudret Narının Çeşitleri Kudret narı, tropikal iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika'da, Asya'da ve Karayip Adaları'nda doğal olarak bulunan, özellikle Güney Amerika ve Uzak Doğu'da gıda ve ilaç olarak yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Kudret narı bitkisi, ince gövdeli ve tırmanıcı özellikleriyle 1-2 metre yüksekliğe ulaşabilen bir yapıya sahiptir. Kudret Narının Özellikleri Kudret narı, turuncu-sarı renkte şişkin meyveleri olan ve 20 santimetre kadar uzayabilen bir bitkidir. Yüzeyi pütürlü olan bu meyve, birçok besin maddesi içerir. Meyveleri momordican adı verilen acı bir madde, uçucu yağ ve reçine içerir. Ayrıca demir, kalsiyum, B vitaminleri başta olmak üzere, birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Kudret narı, özellikle sonbaharda toplanır ve taze olarak tüketilebildiği gibi, tohumlarından kudret narı yağı ve macunu da yapılır. Yetişme Bölgeleri Kudret narının anavatanının Doğu Hindistan olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, Asya ve Afrika'nın tropikal bölgelerinde ve Akdeniz sahillerinde de yetişmektedir. Türkiye'de Yalova ve Bursa illerinde kudret narı üretimi yapılmaktadır. Besin Değerleri ve Faydaları Kudret narı, mineral, vitamin ve lif açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bu bitki, özellikle mide ve bağırsak sorunları başta olmak üzere sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde birçok fayda sağlar. Ayrıca, cilt problemleri, yaraların iyileşmesi, tümörlerin tedavisi ve karaciğer ile ilgili problemlerde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Kudret Narının Faydaları
Kudret Narının Kullanımı Olgunlaşmış kudret narı meyveleri, bir tatlı kaşığı bal ile ezilerek karıştırılır ve her sabah aç karnına bir tatlı kaşığı yenir. Bu şekilde tüketimi, bitkinin faydalarından maksimum düzeyde yararlanmayı sağlar. |